Allergi

Pälsdjursallergi

De flesta människor som lider av allergi mot katter och andra pälsdjur är allergiska mot ett protein som heter FEL-D1. Gemene man tror ofta att det är kattens päls man är allergisk mot, men så är alltså inte fallet. Däremot tvättar katter sig, mycket och ofta, genom att slicka på pälsen. På så sätt fastnar proteinet på hårstråna som därmed blir en transportör för allergenet. Observera dock att allergi är individuell och att astmatiker kan vara känsliga för pälsen.

Är den sibiriska katten allergivänlig?

Det har många gånger och under lång tid talats om att sibiriska katter skulle vara allergivänliga och därmed en lämplig katt för allergiker. Detta genom att rasen skulle ha lägre halter av FEL-D1. Det har gjorts ett antal kliniska försök i ämnet med lite blandade resultat. Det senaste försöket genomfördes från 2010 av den 2005 bildade, icke vinstdrivande organisationen Siberian Research Inc med prover från ca 300 individer. Alla sibiriska katter som lämnat prov befanns producera FEL-D1, ca hälften av de uppmätta låg under andra raser och ca 20% anses ha en mycket låg nivå av FEL-D1. I gruppen som hade låg nivå var fördelningen mellan honor och hanar lika, alltmedan det i den gruppen som hade hög nivå fanns en överrepresentation av individer med päls i silver. Man dock inte säga att att den sibiriska katten är en allergifri katt, då det finns för stora skillnader mellan kattindivider och människoindivider.

Många är de uppfödare och ägare av sibirisk katt som kan vittna om lyckade försök med allergi och sibiriska katter. Vi i vår familj är ett sådant exempel där frun i huset under många år haft huskatter och Norsk skogkatt. Mannen var dock pälsdjursallergiker av svårare sort och det var därför uteslutet med någon katt. När vi under 2010 fick kontakt med ett av Sällskapet Sibirisk katts testhem i Sundsvall väcktes hoppet om att kunna skaffa en sibirisk katt. Efter flera besök i testhemmet vågade vi ta steget. Det har gått bra och vi har nu skaffat fler sibiriska katter.

Vad ska man tänka på?

Om man är allergiker och funderar på att skaffa en sibirisk katt så bör man besöka ett testhem. Om man kontaktar Sällskapet Sibirisk katt så kan man tipsa om vilka testhem som är aktuella. Man kan räkna med några besök för att bli så säkert som möjligt. Eftersom nivåerna av allergenet varierar mellan olika individer så bör man även träffa den tilltänkta kattungens föräldrar.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)